Mindre salt minskar risken för feta barn

Salt mat gör att barn dricker mer läsk, det visar en brittisk studie.
Eftersom mycket läskdrickande ökar risken för övervikt hos barn så anser forskarna att det finns anledning att vara extra försiktig med saltet.

– Det man har sett är att de här barnen som äter mer salt än de kanske skulle behöva, de dricker mer och de dricker mera läsk då också. Och vi vet att läsk är något som ökar risken för att vi utvecklar fetma, säger professor Claude Marcus som är expert på övervikt hos barn.

Forskare vid St George-universitetet i London har undersökt matvanorna hos närmare 1700 barn mellan 4 och 18 år.  Och de menar att genom att dra ner på saltet barnen äter, skulle också läskdrickandet kunna minska och därmed övervikten.

Minst 75 procent av allt salt vi äter finns redan i maten vi köper i affären.  Här har livsmedelsindustrin ett stort ansvar säger Claude Marcus, expert på övervikt hos barn på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

– Livsmedelsindustrin är naturligtvis en viktig aktör för det är mycket salt i färdig mat och så vidare. Och det finns ju också många som har ett intresse av att man saltar mer och dricker mera läsk, eller dricker mera öl, som vuxna gör. Det är ingen tillfällighet att sallader som man får på pizzerior ofta är ganska salta, säger Claude Marcus.

Tidigare studier visar att just läsk är starkt kopplat till övervikt hos barn. En förklaring kan vara att man inte känner någon långvarig mättnad av drycker, som när man ätit en tung måltid. Suget efter mer kommer snabbt tillbaka.

Konsumtionen av läsk i Sverige har mångdubblats de senaste 25 åren, från knappt 30 liter per person och år till över 80 liter per person och år.

En tecken på utvecklingen kan vara storleken på flaskorna, från 33 centiliters till nuvarande  en och en halv och två liters flaskor.

Även saltkonsumtionen ligger högt idag. Vi äter ungefär dubbelt så mycket som vi behöver i genomsnitt, enligt Livsmedelsverket.

– Alltså fetma bland barn och ungdomar är ett av våra absolut största folkhälsoproblem som vi måste ta tag i. Det måste vi göra på en mängd olika sätt. Då kan den här kopplingen mellan salt och läskintag vara en pusselbit bland många som vi ska försöka titta på, säger Claude Marcus,

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

(Studien publiceras i tidskriften Hypertension: Journal of the American Heart Association.)