Allt färre betalar underhållsstödet

Antalet föräldrar som inte betalar underhållsstöd för sina barn ökar. En tredjedel av de föräldrar Försäkringskassan kräver in pengar från betalar inte och obetalt underhållsstöd är nu den i särklass vanligaste orsaken till att skulder hamnar hos kronofogden.
Fler än 67 000 personer har just nu krav för obetalt underhållsstöd hos kronofogden. Över tre miljoner räkningar på sammanlagt 2,5 miljarder kronor väntar på indrivning. Betalningsanmärkningar Förutom kostnaderna för staten och mycket pappersarbete för Kronofogden så innebär det även andra problem, säger Charlotte Carrborg, jurist på Riksskatteverket dit Kronofogden hör: – Det här innebär att många personer får betalningsanmärkningar. Det försvårar livet för folk högst betänkligt. Folk kan kanske inte röra sig på arbetsmarknaden som de tänkt. Man kan inte få hyreslägenhet när man har betalningsanmärkning till exempel. Man kan inte låna till saker som man behöver. Skyldiga betala underhåll Alla föräldrar som inte bor med sina barn och som har en taxerad års inkomst över 72 000 kronor måste betala underhåll. Gör han eller hon inte det går Försäkringskassan in och betalar underhållsstöd till barnet. Föräldern blir sedan återbetalningsskyldig till Försäkringskassan. Med hur mycket bestäms av betalningsförmåga och den som tjänar under 72 000 om året behöver alltså inte betala alls. Även fattiga måste betala Men reglerna för hur mycket som ska återbetalas är idag så hårda att även personer som ligger under socialbidragsnormen måste betala. Det tros vara en av de främsta orsakerna att så många som en tredjedel av de betalningsskyldiga föräldrarna hamnar hos Kronofogden. Krav på mildare regler En utredning från 2001 som heter Fattigdomsfällan har krävt att återbetalningsreglerna ska mildras och nu väntas en utredning om underhållsstödet där Charlotte Carrborg sitter med föreslå samma sak. En annan åtgärd som utredningen överväger är att Försäkringskassan ska kunna vänta längre innan skulden skickas till Kronofogden. Även detta är ett problem, enligt Charlotte Carrborg: – Vi tycker det finns anledning att se över systemet som det fungerar i dag. Personer hamnar i kronofogdens register väldigt snabbt utan att egentligen kunna göra rätt för sig. Kan det ha andra individuella orsaker att folk inte betalar, som att de inte vill betala? – Det finns säkert en liten grupp som inte vill betala. Men vår erfarenhet är att de allra flesta vill betala till sina barn, säger Charlotte Carrborg, jurist på Riksskatteverket.
Erik Boman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".