Socialtjänsten betalar uppfostringsresor

Varje år betalar socialtjänsten en stor del av resorna som ett 70-tal elever med invandrarbakgrund gör till sina tidigare hemländer för att studera. Det handlar ofta om barn som är stökiga, och riskerar att hamna i kriminalitet.
Ekot har ringt runt till 16 socialförvaltningar i de mest invandrartäta områdena i StorStockholm, Göteborg och Malmö. Bland dem uppger elva att de vid något eller några tillfällen betalat resor för barn som skickats till föräldrarnas hemländer. Det handlar om ungdomar med problem, ibland är de också kriminellt belastade. Malmö betalade I Malmö till exempel skickades en 17-årig pojke till ett land i Mellanöstern för att bo hos släktingar under några månader. Socialtjänsten betalade resan och förhoppningen var att vistelsen hos släktingarna skulle hjälpa honom. Örebro betalade men kontrollerade inte Även utanför storstäderna finns fall där socialtjänsten betalar sådana här resor. I Örebro till exempel har minst fem barn skickats iväg, de senaste åren, och socialtjänsten har betalat hela eller delar av resan. En av dom är Abdulah, som egentligen heter nåt annat. – Jag blev hemskickad när jag var 15 år av socialen och då frågade min farsa om det gick bra om de skickade hem mig till Somalia och då gick socialen med på det utan att kolla om det var bra eller dåligt. Problem i skolan Abdullah var bråkig och hade problem i skolan. Socialtjänsten i Örebro betalade hans flygbiljett till Somalia, eftersom hans pappa tyckte att han behövde komma bort från Örebro. Men i Somalia fortsatte problemen, Abdullah klarade inte skolan där, han mådde dåligt och ville åka hem. Under de två år han var i Somalia hade socialtjänsten ingen kontakt med honom, utan pratade bara med hans föräldrar. – De hade kontakten och de skötte det hela. De ville att han skulle vara kvar och då litade vi på dem. Vi hade lovat att hjälpa till med hemresan när de tyckte att det var dags, säger Agneta Grahn på socialförvaltningen i Örebro. Men borde det inte vara självklart att man åtminstone kan ringa och fråga hur har du det? – Men det är föräldrarna som har ansvaret. Det är inte självklart att jag ringer till dina barn om inte du tycker det är självklart för dig, säger Susanne Bergström på på socialförvaltningen i Örebro. Noggranna kontroller i Malmö Men andra socialförvaltningar resonerar annorlunda. I Malmö har socialtjänsten betalat liknande resor, men då kräver vi mycket noggranna kontroller, säger Lene Cordes, på individ-och familjeomsorgen i Rosengård. – Är det någonting som samhället, en myndighet i Sverige, sanktionerar och bekostar, då måste vi försäkra oss om att vi får det vi trodde vi skulle få. Det går ju inte att följa upp om det är länder som ligger långt bort här ifrån. Det räcker inte med ett telefonsamtal, vi måste ha personliga samtal för att försäkra oss om att barnet inte far illa.
Katja Magnusson och Helena Sjöholm, P1-morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".