Ökat våld i Venezuela

Konflikten i Venezuela fortsätter, men har gått in i en ny fas där regeringen tagit offensiven och tvingat oppositionen till reträtt. De senaste dagarna har också rymt våldsaktioner av ett slag som ökat den internationella oron för utvecklingen i landet.
USA:s ambassad i Caracas håller stängt på onsdagen. Orsaken är att man fått trovärdiga informationer om att ett attentat planerats. Det skulle i så fall vara det tredje attentatet mot en utländsk delegation på kort tid. Bombdåd vid ambassad i Caracas Häromnatten sprängdes en bomb utanför den spanska ambassaden i Caracas. En kvart senare, samma natt, sprängdes en annan bomb utanför Colombias konsulat, inte långt därifrån. Tre människor skadades och den materiella förstörelsen var omfattande. Hård attack från Chavez Ett par dagar innan attentaten hade president Hugo Chavez gått till hård attack mot de länder som blandar sig i Venezuelas inre angelägenheter. Han varnade speciellt Spanien, Colombia och USA. Många menar nu att bombattentaten är en logisk följd av presidentens anklagelser. Den venezulanska regeringen hävdar tvärtom att syftet med attentaten är att destabilisera regeringen och smutskasta Hugo Chavez. Rimliga tolkningar Eftersom det finns väpnade och konspirativa grupper såväl bland Hugo Chavez anhängare som inom oppositionen, så är bägge tolkningarna fullt rimliga. Men oavsett vem som ligger bakom attentaten, så har de bidragit till att den revolutionära motoffensiv, som Hugo Chavez beordrade för ett par veckor sen, nu har fått en extra dimension av hotfullhet och rädsla. Arresteringsorder av direktörer På tisdagen utfärdade en domstol arresteringsorder mot sju av de direktörer i det statliga oljebolaget Pedevesa som stod bakom den strejk som paralyserade Venezuelas oljeproduktion i nästan två månader. För några dagar sen häktades en av oppositionens främste ledare, ordföranden i landets viktigaste företagarorganisation. En annan av oppositionens talesmän, ledaren för Venezuelas största fackliga organisation, har gått under jorden för att undvika att gripas. Mindre protester För bara ett par veckor sen skulle arresteringarna ha gett upphov till protestdemonstrationer av jätteformat. Men de protester som oppositionen organiserat de senaste dagarna har varit små och räddhågade. En seger i Chavez-anhängarnas ögon, men en seger som bombattentaten mycket väl kan komma att förvandla till en phyrrus-seger, inte minst därför de med rätt eller orätt, har undergrävt Hugo Chavez internationella trovärdighet.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".