Asif Ali Zardari och Nawaz Sharif.
pakistan

Koalitionsregering utmanar Musharraf

I Pakistan har de båda partierna som vann flest röster i parlamentsvalet i måndags nu enats om att bilda en koalitionsregering, en regering som direkt hamnat i konfrontation med president Pervez Musharraf.

Ledaren för ett av partierna, förre premiärministern Nawaz Sharif, utlovade vid en presskonferens att den nya koalitionsregeringen kommer att bli stabil.

Förra premiärministern Nawaz Sharif är full av optimism om att han kan samarbeta med Asif Ali Zardari, ledare för största partiet, PPP, och änkling efter Benazir Bhutto. Detta trots att de båda männen har varit bittra fiender.

Vid en presskonferens i Islamabad gav de intryck av att ha lagt gammalt groll bakom sig och att de nu tillsammans vill bygga ett nytt, demokratiskt Pakistan. Ett Pakistan som inte inkluderar Pervez Musharraf som president.

Det är fortfarande inte klart vem de tänker föreslå som premiärminister. PPP vann flest röster, men Benazir Bhuttos änkling, Zardari, är en kontroversiell person och nu försöker kretsen kring Musharraf blåsa liv i internationella korruptionsutredningar mot honom.

Om nye premiärministern inte blir Zardari eller Sharif verkar det troligt att de båda största partierna kan enas om någon mindre känd figur som premiärminister. Men det finns tydliga skillnader i partiernas hållning.

Nawaz Sharifs parti har mycket hårdare än PPP krävt två saker: Musharrafs avgång och att de höga domare han sparkade omedelbart återinsätts.

För Musharraf, till nyligen kritiserad för att härska som en diktator, är den överraskande förbrödringen mellan de båda största partierna djupt olustig. Med hjälp av några mindre partier i det nyvalda parlamentet kan det snart finnas en majoritet för att avsätta honom.

USA har hittills stöttat Musharrafs militärdominerade styre; Washington ser honom som en av sina närmsta allierade i kampen mot terrorismen. Men de båda största partierna, även de utsatta för terrordåd, säger att de också tänker bekämpa terrorismen. Men de säger att de vill betona politiska snarare än militära metoder.

De hämtar också glädje i att islamistiska partier, som vann många parlamentsplatser vid förra valet, den här gången nästan helt röstats bort av väljarna. Ett tecken, säger bedömare, på att pakistanska väljare skyr extremism och våld.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".