Primärvalen i usa

Mycket står på spel för Hillary Clinton

Pressen är hård på den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton att vinna de båda primärvalen i delstaterna Ohio och Texas om drygt en vecka.

Natten mot fredag hade hon chansen att återta kommandot över sin rival Barack Obama i en tv-sänd debatt mellan dem, men vår USA-korrespondent ifrågasätter om hon verkligen lyckades.

Hillary Clintons kampanjmaskineri har på sistone gjort stor sak av att det visat sig att Obama använt sig av en kollegas formuleringar i sina populära valtal runt om i USA. Och i debatten kallade därför Clinton Obamas populära budskap om förändring för kopierad förändring.

Kommentaren föll dock tämligen platt, möttes av burop av Obamaanhängarna i publiken och lockade inte till applåder från hennes egna. Inte blev det bättre av att Obama inte någon gång under debatten lät sig provoceras till häftiga meningsutbyten annat än kring några sakfrågor utan istället med lugn stämma manade de båda att bygga upp landet istället för att bryta ner varandra.

Så den typen av attacktaktik fungerade inte för Clinton, som nu söker intensivt efter ett sätt att stoppa Obamas framgångar. Hon försökte också komma åt honom via sjukförsäkringsfrågan.

– Om vi inte kräver att alla har sjukförsäkring då kommer försäkringsbolagen fortsätta att gynnas av systemet, sa Clinton.

Obama vill nå målet att alla ska en sjukförsäkring, fast utan tvång. Clintons argument här är dock något hon har använt under hela valkampanjen och även om frågan är viktig för många demokrater så är det tveksamt om den kan stoppa Obamas framfart.

Under debatten var enigheten mellan dem båda annars slående i många sakfrågor. En skillnad gällde dock synen på hur Kuba ska behandlas med ny president efter Fidel Castro. Obama sa att han är redo för ett snabbt möte med den nye kubanske presidenten, medan Clinton ville avvakta bland annat politiska reformer där.

Men inte heller den här frågan kommer sannolikt att vinna några primärval för den hårt pressade Clinton.

Valen den fjärde mars blir allt mer laddade för Clinton. Hennes make, den förre presidenten Bill Clinton sa häromdagen ödesmättat att om hon om inte vinner Texas och Ohio, då vinner hon inte den demokratiska kampen.

Så mycket står på spel och kanske kunde vi i en av debattens sista meningar, en oväntad hyllning till sin motståndare, skönja att Clinton börjar förbereda sig för att det kan gå så illa att hon förlorar.

– Jag är hedrad över att vara här med Barack Obama, sa Hillary Clinton.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se