Danmark slutar satsa på förnyelsebar energi

Danmark lägger om sin miljöpolitik radikalt. Det är slut med satsningar på vindkraft och annan förnyelsebar energi. Istället ska klimatmålet nås genom köp av koldioxidkvoter i utlandet. Det blir helt enkelt billigare, enligt den danska regeringen.
I Kyoto-protokollet har Danmark lovat att minska koldioxidutsläppen med 21 procent. Det ska ske, säger den borgerliga regeringen i sin nya klimatstrategi. Men inte genom fortsatta satsningar på vindkraft, trots att tillverkningen av vindkraftverk är en dansk specialitet och en viktig exportindustri, biomassa eller andra förnyelsebara energikällor. Satsningar utomlands Nej, istället ska Danmark uppfylla sina förpliktelser genom gröna satsningar utomlands och genom att köpa koldioxidkvoter från andra länder. Det blir två till tre miljarder kronor billigare men ger samma effekt globalt, enligt miljöminister Hans Christian Schmidt. – Det är fullständigt likgiltigt om vi reducerar ett ton koldioxid i Malaysia eller om vi gör det i Danmark. Om man uppfyller Kyoto-avtalet sker det en reduktion på det globala planet. Det är det man ska gå efter. Köpa kvoter från Östeuropa Rent praktiskt kan det fungera så att ett utsläppstak fastställs för bland andra kraftproducenter. Släpper de ut mer koldioxid tvingas de köpa kvoter i exempelvis Östeuropa som kan sälja sådana eftersom länderna där minskat utsläppen sedan riktåret 1990. Om kvoterna blir dyra finns risk för höjda elpriser i Danmark. Planen får hård kritik av det danska vänsterpartiet SF. Det är synd om Sverige när Danmark löser miljöproblemen utomlands istället för att spara på energi och övergå till bättre alternativ, anser partiet. Dags för handling Men det viktigaste är nu att övergå från prat till handling, säger Hans Christian Schmidt. – Klimatet är en alltför allvarligt sak för att vi ska sitta och diskutera teser och dylikt, säger han. Nu måste vi handla och det är det vi gör med denna energiplan.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".