Demokratikämpe trakasseras i Novgorod

Novgorod är den äldsta staden i Ryssland och hade redan på medeltiden ett demokratiskt styre. I dag verkar ingen längre komma ihåg stadens stolta traditioner.

Galina Jartsevas tidning Russkij Karavan ser inte mycket ut för världen, men den har retat upp makten i Rysslands äldsta stad Novgorod eller Velikij Novgorod, som är det nya namnet. Det betyder den stora nya staden i direktöversättning.

Novgorod är Rysslands äldsta stad och var först med demokratiskt styre redan på medeltiden. Men det verkar de flesta ha glömt idag.

Galina Jartseva är ett energiknippe med ett passionerat förhållande till rättvisa och demokrati. För det har hon bötfällts och hotats, men hon ger inte upp.

 De drog mig inför rätta för den här artikeln, för agitation mot Enade Ryssland och för den här som påstods ge stöd till kommunistpartiet, säger Galina Jartseva och visar upp tidningen som består av ett enda blad vikt till fyra sidor trycksvärta.

I artikeln som var emot Enade Ryssland kritiserade Galina lokala makthavarna, vilka alla tillhör Enade Ryssland, för att de inte följer lagen när det gäller barns rättigheter.

Hennes arga, bitska texter har skapat problem för henne. Hon har sparkats från officiella tidningar och hennes egna publikationer har förlorat sin finansiering.

Men sedan 2003 har Galina Jartseva affärsmän och ett politiskt parti som sponsorer.

Hon vill inte berätta vilka de är, men det är inte kommunistpartiet trots att Galina uppmanar alla hon möter att rösta på Gennadij Zjuganov, kommunistpartiets ledare i presidentvalet. En proteströst som hon säger.

Att protestera är det enda viktiga i detta presidentval. I Novgorod är de samtidigt val till den lokala duman parlamentet och borgmästarposten. Valaffischer på gatorna är antingen för Enade Ryssland eller bara uppmaningar om att rösta i valet.

Telefonen ringer och Galinas klackar smattrar hårt mot trägolvet, så hörs hon skrika i den gamla sovjetiska plasttelefonen:

En lokal tv-station vill ha en kommentar från henne om en skatteskuld på 60 000 rubel. Hon läser lagen för dem i telefonen och förklarar sen.

– Om jag är skyldig något ska jag enligt lag ha fått papper på det. Det här är helt enkelt trakasserier mot mig före valet. Efter valet kommer de att ringa och säga att de tog fel på person, säger Galina Jartseva och skakar upprört på huvudet.

Maria Persson Löfgren, Novgorod
maria.persson_lofgren@sr.se