VW-fackbas dömd för bordellbesök

Förre ledaren för facket på Volkswagen i Tyskland Klaus Volkert dömdes på fredagen till två år och nio månaders fängelse. Han döms för att bland annat ha gjort lyxresor och besökt bordeller på företagets bekostnad.

Cheferna på Volkswagen kom lindrigare undan än Volkert. En medåtalad chef på personalavdelningen fick villkorlig dom. Samma sak med hans chef, förre personaldirektören på Volkwagen, som tidigare fått villkorlig dom.

Men fackmannen Klaus Volkert får alltså gå i fängelse. Domstolen i Braunschweig anser att hans krav på förmåner var brottsliga.

Under dom år har var högste facklige förtroendeman på Volkswagen gjorde Volkert av med motsvarande 18 miljoner svenska kronor på lyxprylar, resor och bordellbesök. Hans brasilianska älskarinna kunde också lämna in sina fakturor till företaget och få dem betalda.

Det fanns en stående order från bolagets ledning att Volkerts alla önskningar skulle uppfyllas. Han hade som facklig ledare en unikt stark ställning i bolaget med över 300 000 anställda. Volkswagens ledning kunde med Volkerts stöd driva igenom förändringar av arbetstider i produktionen.

En fråga som fortfarande är obesvarad efter dom här månaderna av domstolsförhandlingar är den om hur inblandad dåvarande VD:n i Volkswagen, Ferdinand Pïech var i belöningssystemet gentemot facket. Pïech vittnade själv i rättegången, men förnekade all vetskap. Därmed blir facit att det var hans personaldirektör som slutligen juridiskt fick stå där med ansvaret.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".