Bättre integration kan öka produktiviteten

Människor födda utomlands är en stor och outnyttjad resurs som om den utnyttjades bättre snabbt skulle få stor betydelse för Sveriges produktivitetsutveckling. Det framgår av en rapport från Finansdepartementet.

Rapporten heter Timmar, kapital och teknologi - vad betyder mest i förhållande till produktivitetsutvecklingen?

– I ett långsiktigt perspektiv så är det den teknologiska utvecklingen som är absolut viktigast, säger Kristian Nilsson, biträdande prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Produktivitetstillväxten förväntas också försvagas en aning framöver eftersom den teknologiska utvecklingen inom informations- och kommunikationsteknologi förväntas bli något svagare under andra halvan av 2000-talet.

Tittar man i backspegeln så har produktivitetsutvecklingen i Sverige sedan 1997 varit stark. Det har berott på dels en stor teknologisk utveckling men också en högre utbildningsnivå.

Nu förväntas ökningen av svenskarnas utbildningsnivå avta något men en stor och viktig outnyttjad resurs, menar Kristian Nilsson, är de utlandsfödda svenskar som inte riktigt integrerats i näringslivet.

Det visar sig att Sverige som land på ganska kort sikt skulle ha stor nytta av en högre integrering av utlandsfödda ur ett produktivitetsperspektiv. Snabbare och mer kostnadseffektivt än om man till exempel förväntar sig att fler svenskar ska genomgå eftergymnasial utbildning.

– Ja, i det scenario vi redovisar får vi väldigt stora effekter på antalet arbetade timmar därför att förbättrad integration leder till att fler utlandsfödda kommer i arbete. Men man kan också tänka sig att produktivitetstillväxten skulle bli lite högre om utlandsfödda ni högre grad får jobb som bättre motsvarar deras kompetens. Det får man se som en ganska stor resurs som inte utnyttjas fullt ut idag, säger Kristian Nilsson på Konjunkturinstitutet.

Emma Hilden
emma.hilden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista