Coopmedlemmar inte intresserade av bankbyte

Lanseringen av Coop Bank går trögt – konsummedlemmarna verkar inte vara intresserade av att byta från sin nuvarande bank.
Finansinspektionen har tröttnat på att lanseringen drar ut på tiden o anser att det skadar förtroendet för hela banksektorn. Banken skulle ha varit igång i november förra året. Oroade kunder vill inte byta En av förutsättningarna för att den nya försenade banken ska lyckas är att KF:s egna medlemmar väljer den nya banken, nåt som Jan Andersson, ordförande i Konsum Nord, inte tror att medlemmarna är intresserade av för tillfället. – Många har blivit oroliga eftersom den finansiella marknaden är som den är. Människorna söker sig tryggare alternativ och benägenheten att byta bank eller överhuvudtaget förändra är annorlunda än den var för ett tag sen. Medlemmarna bryr sig inte För att Coop Bank ska lyckas bör en stor del av KF:s över två och en halv miljoner medlemmar lämna sin nuvarande bank och gå över till den nya banken, men Ekots rundringning visar att intresset bland medlemmarna har svalnat rejält. Konsumentföreningen Götas ordförande Jarl Carlsson säger att dom flesta nog kommer att hålla sig till den bank dom har, och att han inte tror att medlemmarna bryr sig. Till Kristianstad-Blekinge säger styrelsens ordförande Östen Brandt att bankmarknaden är trög och att KF inte har marknadsfört den nya banken tillräckligt. Likadant i hela landet I norra Sverige är intresset för att byta till Coop Bank också begränsat, enligt Jan Andersson, som säger att det ser likadant ut i hela landet. Räknar med lönsamhet Förutom KF så är också pensionsspararna i Skandia Liv är med och betalar uppbyggnaden av den nya banken och Skandia Livs vd Ola Ramstedt räknar trots motgångarna med att investeringen ska betala sig. – Vårt enda mål är att våra livförsäkringstagare ska få en så bra avkastning som möjligt, och det är enda syftet för oss att tjäna pengar. Det räknar jag med att vi kommer göra.
Michael Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".