Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialen betalar ungdomsresor – Sahlin kritisk

Varje år betalar socialtjänsten en stor del av resorna när ett 70-tal elever med invandrarbakgrund återvänder till sina tidigare hemländer för att studera. Det handlar ofta om barn som är stökiga och riskerar att hamna i kriminalitet. Integrationsminister Mona Sahlin är kritisk till att socialtjänsten inte följer upp hur det går för barnen.
– Jag blir oerhört förbannad om man betalar resor för de här barnen och sedan struntar fullkomligt i vad de gör, var de är, hur de mår. Att man inte har kontakt med dem själva, säger Mona Sahlin. Ekot har ringt runt till 16 socialförvaltningar i de mest invandrartäta områdena i Storstockholm, Göteborg och Malmö och bland dem säger elva att de vid något eller några tillfällen betalat resor för barn som skickas tillbaka till sina hemländer. I Örebro har minst fem barn skickats till sina hemländer de senaste åren och socialtjänsten har betalat hela eller delar av resan. Abdulah skickades till Somalia när han var 15 år, men trots att han ville åka hem så kunde han inte säga det till socialtjänsten för de hade bara kontakt med hans föräldrar. Det säger Agneta Grahn på socialtjänsten i Örebro. – Vi hade ju kontakt med föräldrarna vid ett flertal tillfällen under den här tiden. Vi litade på vad de förmedlade. Integrationsminister Mona Sahlin riktar nu kritik mot att socialtjänsten inte följer upp och talar med barnen när dom är borta. Om svenska myndigheter ska betala ut pengar måste även barnen vilja åka, säger hon. – Det här förutsätter ett samarbete med hela familjen och där ingår också den här pojken eller flickan. Jag har känt på samma sätt när det gäller diskussionen om de utsatta flickorna. Det har funnits, och finns, en sådan flathet och okunskap och rädsla för konflikter som bygger på etnocentricitet eller kulturella värderingar eller religion. Då har Sverige dragit sig undan i stället. Och det är väl socialtjänsten här ett uttryck för, säger Mona Sahlin.
Katja Magnusson och Helena Sjöholm

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".