Utnämningspolitiken

Modellens skapare ifrågasätter hantering

Tjänsten som generaldirektör för Svenska Kraftnät borde ha annonserats ut. Det säger nu kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, efter Ekots granskning av hur utnämningen av moderaten Mikael Odenberg till posten gick till.

Stefan Attefall var den som ledde alliansens arbete med att ta fram en ny utnämningspolitik inför valet 2006. Han tycker att det var fel att inte lysa ut tjänsten som Mikael Odenberg fick.

– Alla generaldirektörstjänster ska utlysas. Det är den uppfattningen som vår utnämningsgrupp la fram och det borde göras även i det här fallet. Regeringen har startat ett arbete som jag tycker i allt väsentligt är riktigt.

– Men det fullföljs inte överallt i alla departement och lika konsekvent som jag skulle önska. Då skymmer ju det som går i rätt riktning och det är det som jag tycker är så dumt, säger Stefan Attefall.

Den förra socialdemokratiska regeringen fick hård kritik från de borgliga partierna för att den tillsatte före detta politiker till statliga chefsjobb utan att tjänsterna lystes ut.

Men för ett par veckor sedan utsåg regeringen moderaten och förre försvarsministern Mikael Odenberg, till generaldirektör för Svenska Kraftnät. Enligt regeringen hade rekryteringen skötts av en extern konsult.

Såhär sa statsminister Fredrik Reinfeldt i Sveriges Television förra veckan:

– Den externa konsult som genomförde rekryteringsprocessen fann att han var mest lämpad för jobbet.

Men Ekots granskning visar att det i själva verket var regeringskansliet som styrde rekryteringen.

Den externa konsulten fick inte vara med att välja ut kandidater till tjänsten. Näringsdepartementet namngav istället två redan utvalda personer för den externa konsulten. Den ena var Mikael Odenberg, den andra ville inte ha jobbet så därför bedömde konsulten, Per Brolin, bara en enda kandidat, nämligen Mikael Odenberg.

Peter Hultkvist, socialdemokratisk riksdagsledamot är kritisk.

– Det har var ett riggat jobb för Odenberg. Man skulle lösa problemet att han avgick som försvarsminister och ge hon0om en annan befattning. det inser alla att det är så och det går inte att lura folk på den punkten.

Men Fredrik Reinfeldt tycker inte att han gjort något fel när han kallat det hela en extern rekryteringsprocess, trots att den externa konsulten bara bedömde en kandidat.

– Det är ju då hjälp av en extern konsult, precis som jag sagt, säger Fredrik Reinfeldt.

Fast det är ju inte han som genomförde rekryteringsprocessen som du sa?

– Det är såhär. Det är ingen idé att leka med ord när det gäller mig därför jag har nu beskrivit förändringen av hur vi rekryterar i Sverige. Det har skett med hjälp av en extern konsult, sedan kommer vi inte längre utan det är så det har sett ut, säger Fredrik Reinfeldt.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se