Ångerfullt i Belgrad efter attacker

Många i Serbien frågar sig hur torsdagens våldsamma demonstrationer kunde äga rum. De några hundra huliganernas angrepp mot bland annat utländska ambassader i Belgrad har fått både utrikes- och inrikespolitiska effekter för Serbien.

20-åriga Vesna är en av alla de som i dag fördömer förödelsen i Belgrad på torsdagskvällen. Inte enbart utländska beskickningar attackerades utan även många serber drabbades av våldet..

– Vi ska demonstrera men inte på det här sättet, säger Vesna. Vi drabbas dubbelt både sådana som blir arbetslösa i affärer som förstörts och dessutom får vi kritik från omvärlden säger hon.

Våldsdåden i Serbien har fördömts av FN:s säkerhetsråd liksom USA, Tyskland och en rad andra länder som anser att den serbiska polisen inte gjorde tillräckligt för att skydda de diplomatiska beskickningarna.

Premiärministern Kostunica, som valde att uppmuntra folk till torsdagens massmöte till skillnad från presiden Tadic som varnade för att demonstrationer kan urarta, står i fokus för kritiken.

Kostunica fördömde våldsdåden och beklagade officiellt att sådant inträffade. Men kritikerna är många även i Serbien.....

– Hur är det möjligt att man genomför en demonstration med så mycket folk utan att beskydda de ambassader som man vet är hotade. Det här är planerat någonstans uppifrån, säger Vesna Pesic, tidigare serbisk ambassadör och numera politisk aktiv inom det liberala serbiska partiet LDP.

I de serbiska medierna, som också attackerades av huliganerna anklagar den politiske analytikern Ljubodrag Stojadinovic från tidningen Politika enstaka serbiska ministrar som inte tagit avstånd från våldsverkarna.

– Jag är rädd för att ett par av makthavarna genom sina uttalanden stimulerat huliganerna, säger Stojadinovic i en intervju för tv-och radio kanalen B92. Han hänvisade till två av ministrarna som är nära premiärministern Kostunica och som i intervjuer försvarat huliganerna indirekt.

Vladislav Savic, Belgrad
vladislav.savic@sr.se