Gardell får medhåll i kritik mot Volvo CE

Ägaraktivisten Christer Gardell, som via Cevian Capital är storägare i Volvo, riktar på torsdagen skarp kritik mot ledningen för Volvo CE, som tillverkar anläggningsmaskiner.

Christer Gardell säger till Dagens Industri att han har tappat förtroendet för Volvo CE:s ledning, eftersom han anser att bolagets resultat är alldeles för dåligt.

Han säger att han tänker agera genom att ta kontakt med bland annat Volvos vd Leif Johansson.

Volvo CE gjorde sista kvartalet förra året en vinst på drygt en miljard kronor. Det var ungefär lika mycket som 2006, trots att försäljningen ökat med nästan 40 procent.

Christer Gardell menar att det borde gå att tjäna betydligt mer pengar när det är så stor efterfrågan på anläggningsmaskiner och att det är Volvo CE:s ledning som är ansvarig för att det inte går bättre, exempelvis genom att produktionsplaneringen uppenbarligen inte varit bra.

En jämförelse med konkurrenterna visar också att Volvo CE har den sämsta vinsten per försäljningskrona, så kallad rörelsemarginal.

Klas Magnusson, informationsdirektör på Volvo CE, håller med om att bolagets vinst kunde vara högre, men menar att det finns förklaringar till att den inte stigit.

– Han har rätt i att vi har två dåliga kvartal bakom oss och vi jobbar på att förbättra det. Vi behöver komma upp i en högre rörelsemarginal, helst tvåsiffrigt. Nu finns det förklaringar till att vi presterar som vi gör och det har att göra med att vi har vuxit mycket. Vi har fått ta en del valutasmällar, vi har kört kostsam produktion, så det finns förklaringar men vi är själva inte nöjda, säger Klas Magnusson på Volvo CE.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se