USA vill ha nya sanktioner mot Iran

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sa under natten mot lördagen att FN:s säkerhetsråd bör införa nya sanktioner mot Iran på grund av den nya rapporten från FNs atomenergiorgan IAEA, som konstaterar att Iran inte slutat med sin anrikning av uran.

– Det här är oroande för oss alla, sa USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sedan det stått klart att Iran inte vill lägga alla korten på bordet vad gäller anrikningen av uran. FN:s atomenergiorgan IAEA ger Iran underkänt i sin nya rapport

Iran har inte slutat med sin anrikning - tvärtom, säger IAEA, som hävdar att Iran har börjat utveckla en ny sorts centrifuger för att anrika uran.

USA hör till de länder som misstänker att Iran har ambitioner att utveckla kärnvapen trots att Iran gång på gång har förnekat det. Kärnenergin används bara i fredliga syften, säger regeringen. Förklaringarna räcker inte, säger FN-organet i sin nya rapport.

IAEA:s slutsatser kan nu leda till att FN:s säkerhetsråd överväger nya sanktioner för att få Iran att lyda. På måndag träffas säkerhetsrådets representanter i Washington för att diskutera frågan och utrikesminister Condoleezza Rice betonade att USA anser att det finns mycket starka skäl för att nu införa nya sanktioner mot Iran.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se