Kubasvenskens advokat avvaktande inför USA-besök

USA har beslutat att skicka en ambassadör till Stockholm för att diskutera regeringens krav på att den så kallade Kubasvensken ska friges. Men svenskens advokat, Peter Althin, är kyligt avvaktande inför besöket från USA.
– Alla kontakter är naturligtvis bra för att driva frågan framåt säger han. Sedan vet jag inte vem denna person är och om han har mandat att föra konstruktiva samtal eller om det bara är så att han ska redogöra för den amerikanska inställningen. Den fängslade svenske 23-åringen har suttit på armébasen på Kuba tillsammans med omkring 600 andra fångar sedan mitten av december 2001. Skickar ambassadör Som Ekot berättat tidigare under torsdagen har USA efter regeringens krav att frige svensken gått med på att skicka sin ambassadör för krigsförbrytelser till Stockholm för att diskutera situationen om några veckor. Men UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren, som befinner sig i Washington, vill inte gå in på några detaljer om besöket. Inga större förhoppningar På grund av den knappa informationen om USA-besöket går det enligt advokat Peter Althin inte att några större förhoppningar om att USA friger svensken. Också svenskens pappa Mehdi Ghezali tvivlar på att USA-besöket kommer att leda till att hans son friges. – Det här är ingenting för mig. Jag ser inte att de ha rgjort något som är bra för min son. Jag vill bara att svenska regeringen säger en sak: min son ska friges omedelbart. Ingen diskussion om det, säger Mehdi Ghezali.
Catarina Malmsberg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".