TYSKLAND

Die Linke splittrar socialdemokraterna

Det tyska vänsterpartiet die Linke fortsätter sin frammarsch. Efter valframgångar i delstatsval för en månad sedan ser partiet nu ut att ta sig in också i parlamentet i Hamburg, där det är delstatsval i morgon, söndag.

Vänsterns frammarsch splittrar de tyska socialdemokraterna. Frågan är om de kan samarbeta med vänsterpartiet eller inte.

– Inget samarbete med vänsterpartiet på några villkor, säger Michael Naumann, den socialdemokratiske toppkandidaten i Hamburg.

Att vägra samarbeta med die Linke, vänsterpartiet som bär arvet efter den östtyska kommunismen, det är den officiella tyska socialdemokratiska linjen.

Så när partiledaren Kurt Beck häromdagen plötsligt bytte fot, ett par dagar före Hamburgvalet, då har det väckt bestörtning inom socialdemokratin.

Beck uttalade sig om det parlamentariska dödläget i delstaten Hessen efter valet där i januari. Att hans parti skulle gå i koalition med die Linke i Hessen, det var fortfarande inte aktuellt för Beck.

Däremot kunde han tänka sig en socialdemokratiskt ledd minoritetsregering med stöd av vänstern, något som han tidigare uttryckligen tagit avstånd ifrån.

Så i stället för samling och enighet inom partiet dagen före valet i Hamburg är nu svekdebatten inom socialdemokratin i full gång. Ingen förstår varför en slipad politisk taktiker som Kurt Beck stökar till det i slutskedet av en valkampanj, med uttalanden som skadar trovärdigheten för hans parti.

Den sittande regeringschefen i Hamburg, kristdemokraten Ole von Beust, som nu kämpar för att bli återvald, han försöker förstås utnyttja motståndarens misstag.

– Jag litar inte på socialdemokraterna. Får de tillfälle kan de säkert tänka sig att bli valda med stöd av vänsterpartiet också i Hamburg, säjer von Beust.

En sak verkar säker inför Hamburgvalet, die Linke kommer in i parlamentet. De har åtta procent i opinionsmätningarna och kommer att störa de etablerade partierna i Hamburg fyra år framåt med krav på högre skatter och en starkare stat.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista