Stor lavinfara i svenska fjällen

Det är stor lavinrisk i delar av de svenska fjällen. På lördagsförmiddagen utlöstes en lavin i Duved i Åre skidsystem och det finns risk för fler.

Samtidigt börjar årets största sportlovsvecka och den vecka då det är flest människor i de svenska fjällen.

Framförallt ungdomar tar stora risker, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.

– Jag är lite rädd för att ungdomar är mer riskbenägna än tidigare och man ger sig ut i allt brantare och mer osäker terräng. Man bör vara medveten om att det kan hända olyckor.

Just nu varierar lavinrisken i de svenska fjällen från måttlig till stor. Stor risk innebär en fyra på en femgradig skala. I Åre är lavinrisken betydande, en trea.

Som tur är var det ingen som skadades i den lavin som gick i morse, säger Anders Aspholm, drifts- och säkerhetsansvarig på Skistar i Åre.

– Den är cirka 200 meter bred och i sin fulla längd cirka 500 meter lång.

Det snöade mycket i Åre under natten mot lördagen och enligt SMHI kommer de svenska fjällen få ännu mer snö under natten mot söndagen. Dessutom kan det bli plusgrader på flera håll i morgon och det ökar lavinrisken ytterligare, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.

– Då ska man vara försiktig och framför allt gäller det vid stora temperaturstegringar. Då ska man vara försiktig med att ge sig ut i terrängen, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se