Ytterligare 500 ABB-jobb försvinner i Sverige

Verkstadskoncernen ABB redovisade på torsdagen en förlust på 6,5 miljarder kronor för fjolåret. De kraftiga besparingarna fortsätter och i Sverige kommer ytterligare 500 personer förutom dem som redan har varslats att förlora sina jobb.
Vd för ABB i Sverige Sten Jakobsson säger att nerdragningarna är spridda över Sverige. – Men naturligtvis är Västerås drabbat i och med att det är ABB:s största ort, men det kommer att bli förändringar på ett stort antal ställen genom en mängd olika insatser, säger han. I höstas när ni presenterade detta besparingspaket sa du att ni hoppades att ni inte skulle behöva säga upp några anställda. Hur har det förändrats? – Vi har lagt några varsel eftersom vi har haft problem att hitta lösningar för en del medarbetare. Av dessa 500 som är kvar hur många av dem kommer att behöva varslas? – Det har jag ingen uppfattning om, men en mindre del av dem. Enligt det besparingsprogram som presenterades i höstas kommer 1 000 jobb att försvinna från ABB i Sverige. 300 av dem har redan slutat och knappt 200 varslades härom veckan. 500 anställda, främst tjänstemän runt om i Sverige, står nu på tur. Globalt för hela ABB-koncernen ska antalet anställda minska från 140 000 anställda till under 100 000. Flera verksamheter kommer att säljas ut, bland annat Olja och gas och Byggnadssystem. Därmed hoppas ledningen kunna redovisa en vinst för år 2003. ABB redovisade på torsdagen en förlust på 6,5 miljarder kronor för 2002. Det är bland annat de enorma skadeståndsprocesserna för asbest i USA som har orsakat det. Men den svenska verksamheten, bland annat produktionen av industrirobotar och transformatorer, går med vinst, enligt Sten Jakobsson. – Vi förlorar inte pengar i Sverige, säger han. Och den operativa basverksamheten går ganska hyfsat. Vi behöver tjäna mer pengar, men den går hyfsat. Inklusive omstruktureringen är resultatet fortfarande positivt, säger Sten Jakobsson.
Erik Boman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".