PRIMÄRVALET I USA

Clinton går till hårt angrepp mot Obama

I primärvalsdebatten i USA går demokraternas Hillary Clinton nu till hårt angrepp mot sin rival, Barack Obama. Clinton anklagar Obama för att sprida falska och missvisande uppgifter om hennes sjukvårdspolitik.

– Barack Obama borde skämmas, sa Hillary Clinton vid ett valmöte i Ohio, i sitt hårdaste angrepp hittills mot sin rival om partiets nominering.

Bakgrunden är att Obamas kampanj de senaste dagarna har spridit flygblad som attackerar Clinton för hennes hjärtefråga, sjukvårdspolitiken, en av de frågor som demokraternas väljare rankar som allra viktigast i valet.

Flygbladen från Obamas kampanj hävdar att Clinton vill tvinga alla att teckna sjukförsäkring, även om de inte har råd. Fel i sak, säger Clinton, de som inte har råd kommer att täckas av bidrag,

Men framförallt gäller upprördheten Obamas kampanjmetoder.

– Sådana här attacker brukar komma från republikanerna, inte från våra partikamrater, sa Hillary Clinton.

Båda de demokratiska presidentaspiranterna satsar nu på att locka väljare i folkrika Texas och Ohio. Delstatsvalen där den 4 mars kan bli avgörande.

Barack Obama, som leder kampen, sa vid ett valmöte i Ohio att han inte förstår Clintons kritik mot hans kampanjmetoder.

– Jag har själv utsatts för attacker från Clinton i flera månader, utom när jag låg efter i opinionsmätningarna, sa Barack Obama, som avfärdade kritiken som svårsmält.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se