Oenighet kring Öresundsbrons finansiering

Avtalet mellan Sverige och Danmark om hur Öresundsbron ska finansieras är felaktigt konstruerat och leder till att statsskulden ökar, enligt Riksgäldskontoret. Men statssekreterare Jonas Bjelvenstam på näringsdepartementet tillbakavisar kritiken.
– Vi ser att Öresundsbron och Svedab tillsammans med det svenska bolagets ekonomi utvecklar sig precis som de prognoser som gjordes i samband med att projekten beslutades för ett antal år sedan. Det betyder också att vi kommer kunna betala de lån som tagits upp enligt plan, säger Jonas Bjelvenstam. I avtalet med Danmark står att broavgifterna skall betala kostnaderna för landanslutningarna. Men eftersom bron nu går med förslust kan inte Svedab, som ansvarat för bygget av väg- och järnvägsanslutningarna på den svenska sidan betala tillbaka sina miljardlån. Statliga budgetmedel Riksgäldskontoret föreslår därför att lånen betalas tillbaka med vanliga statliga budgetmedel. Men på näringsdepartementet tror man inte på en sådan lösning: – Både riksdag och regering i Sverige tillsamamns med de danska motsvarigheterna har redan från börjat haft som utgångspunkt att öresundsförbindelsen inte skulle finansieras över statsbudgeten av det skälet att andra angelägna behov av vägar och järnvägar i landet inte skulle behöva stå tillbaka för öresundsförbindelsen, säger Jonas Bjelvenstam. Så det finns ingen anledning att se över konstruktionen? – Jag vill gärna titta närmare på Riksgäldskontorets kritik. Men själva konstruktionen av betalningen av finansieringen av väganslutningen ser du inte som något problem i dag? – Nej, säger säger statssekreterare Jonas Bjelvenstam.
Jens Ericson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".