Privatiserad trafikförsäkring dröjer

I valrörelsen sa de borgerliga att trafikförsäkringen skulle privatiseras, med motiveringen att det skulle ge stora besparingar för statskassan och samtidigt ge trafikskadade hjälp snabbare.

Omläggningen har visat sig vara komplicerad och nu kommer utredaren att få mer tid på sig.

Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson kan inte svara på om det kommer något förslag under mandatperioden.

– Detta är en viktig och stor reform som vi tänker genomföra för att skapa en bättre trafikmiljö och hjälpa dem som är skadade. Då får vi också låta utredningen ta den tid som den behöver och sedan ska den remissbehandlas. Jag kan i dag inte säga när reformen kan ta plats, men det är en viktig reform och regeringen anser fortfarande att den ska genomföras, säger hon.

Varför måste man privatisera trafikförsäkringen för att åstadkomma det som du vill ha?

– I dag har vi två aktörer runt den skadade personen, hälso- och sjukvården och försäkringsbolagen. Många gånger kommer man som skadad i kläm mellan de här två huvudmännen. Vi anser att det är bättre att ärendet ligger på en och samma.

Utgångspunkten för den nya trafikförsäkring som regeringen har gått till val på, och utreder nu, är att privata försäkringsbolag ska ta över kostnaden från staten för trafikskadades sjukpenning och sjukersättning.

Det rör sig sammanlagt, enligt regeringen, om en kostnad på åtta miljarder kronor om året och siffran är från 2005.

Dessutom vill regeringen att den nya privata försäkringen ska omfatta arbetslivsinriktad rehabilitering. Tanken är att om försäkringsbolagen måste betala sjukpengen för de trafikskadade blir de extra angelägna att se till att rehabiliteringen fungerar snabbt.

I dag är de landstingsdrivna sjukhusen förbjudna att ta emot privatfinansierade svenska patienter. Frågan är om de landstingsdrivna sjukhusen i framtiden kommer att kunna ta emot privatförsäkrade trafikskadade med rehabiliteringsbehov.

Cristina Husmark Pehrsson kan inte svara på det.

– Det är en fråga som inte ligger i utredningen och där har jag inga kommentarer att göra.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har inget besked än om regeringen tänker föreslå en regeländring, så att landstingsdrivna sjukhus kan ta emot privatpatienter, till exempel på grund av en planerad privatiserad trafikförsäkring.

– Det har jag inget underlag för att svara på. Jag har stött på den här diskussionen förut och den handlar mycket om i förlängningen att patienter ska kunna välja. Vår utgångspunkt är ju medborgarna och patientens behov och lite mindre av systemen som man ofta haft som utgångspunkt förut, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".