Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polis och åklagare använde olagligt Falck-register

Både polis och åklagare har använt sig av det personregister som bevakningsföretaget Falck Security fört över misstänkta klottrare, trots att registret enligt Datainspektionen är olagligt.
Tidigare har Datainspektionen polisanmält Falck, som arbetat med klotterbekämpning på uppdrag av Storstockholms Lokaltrafik. Det efter Sveriges radios rapportering om att Falck samlat personuppgifter om misstänkta klottrare och vilka de umgås med, var de bor, arbetar, och vilka tidigare brott de gripits för. Sådana register strider mot personuppgiftslagen. Polisen använde olagligt register Men ett av de klottermål som varit uppe i tingsrätten nyligen, visar att polisen använt sig av utdrag ur det olagliga registret i sin förundersökning, som sedan ligger till grund för åklagarens talan i rätten. Advokat Ismo Salmi, som just nu förbereder en masstämning mot Falck å de registrerades vägnar, studsade till rejält när han såg vad som fanns i förundersökningen. – Det innehåller uppgifter som Falck inte har rätt att registrera. Ändå har polis och åklagare accepterat det här materialet och över huvud taget inte reagerat. De borde begripit att det här är olagligt material som kommer från en fullständigt olaglig verksamhet, säger Iso Salmi. Åklagare borde ha utrett Agneta Blidberg, vice överåklagare i Stockholm, säger att i Sverige får visserligen åklagare använda sig av bevismaterial även om sättet det inhämtats på kan ifrågasättas. Men åklagaren kan däremot ha begått ett misstag i att inte undersöka om Falck begått brott när de upprättade registret som sedan användes som bevismaterial: – Om åklagaren misstänker att det finns anledning att misstänka att sättet man kommit över den här bevisningen är brottsligt måste åklagaren utreda det också, det är enligt min mening åklagarens plikt, säger Agneta Blidberg, vice överåklagare i Stockholm.
Alexander Norén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".