Kroatien stämmer dialysföretag

Kroatien kommer att stämma dialysföretaget Baxter sedan 23 njursjuka kroatiska patienter avlidit när de behandlades med Baxters dialysmaskiner. Filtret till dialysmaskinen tillverkas av ett företag i Ronneby som nu har stoppat all distribution.
-Vi kommer att stämma Baxters. Den som är skyldig måste stå till svars, säger Ana Stavljenic-Rukavina som är hälsovårdsminister i Kroatien. Där avled i förra veckan 13 kvinnor och tio män under dialysbehandling. Hälsovårdsministern gjorde sitt uttalande till den kroatiska veckotidskriften Globus som kom ut på onsdagen. Kroatiens hälsovårdsmyndigheter samarbetar nu med Spanien där i augusti tio patienter dog i samma slags dialysbehandling. De filter som använts i behandlingen tillverkas av Baxters svenska fabrik i Ronneby som i väntan på utredning har stoppat all distrubution av filtret.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".