Misstänkt byggkartell rullas upp i Norge

Det norska konkurrensverket har polisanmält flera företag, däribland svenska Skanska och NCC för olagliga samarbeten om priser och anbud i byggbranschen. NCC medger nu att samarbeten skett.
De är samarbeten om priser och anbud i byggbranschen som norska konkurrensmyndigheten nu misstänker. Svenskägda Selmer Skanska och NCC Construction samt två norska bolag har nu anmälts till den norska ekobrottsmyndigheten. Samma bolag som i svensk asfaltkartell Sedan tidigare utreder polisen samma bolag i en misstänkt asfaltkartell. Också i Sverige pågår en sådan asfaltutredning där samma svenska bolag finns med. Samarbetena i den norska byggbranschen ska ha pågått från 1994 till år 2000 och gäller stora projekt, värda totalt 2,5 miljarder norska kronor, bland annat Gardemoens flygplats utanför Oslo, säger Elin Kleven på norska Konkurrensmyndigheten. ”Bidrar till högre priser” Det här är mycket allvarlig ekonomisk kriminalitet som kostar staten och därmed skattebetalarna mycket pengar och som bidrar till höga priser och sämre kvalitet, enligt norska konkurrensmyndigheten. NCC i Norge medger samarbeten, bland annat ska det ha skrivits ut fiktiva fakturor, uppger bolaget i ett pressmeddelande. De ansvariga personerna jobbar inte längre i bolaget, enligt NCC. Samtidigt menar företaget att de belopp som konkurrensmyndigheten uppger är alltför höga. Skanska däremot förnekar att det ska ha skett samarbeten.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".