Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Inget krig mot Sverige under närmaste tio åren”

Det är osannolikt att Sverige skulle angripas militärt av ett annat land under de närmaste tio åren. Det är en av de viktigaste slutsatserna i en analys av det militära läget som politikerna i försvarsberedningen gör.
Försvarsberedningen är ett forum med politiker från alla riksdagspartier som gör analyser och skriver rapporter om det säkerhetspolitiska läget åt regeringen som sen fattar beslut utifrån samrådet med försvarsberedningen. Handlingsplan till sommaren På tisdag presenteras alltså en analys av det säkerhetspolitiska läget. Till sommaren kommer sedan en ny rapport om hur det svenska försvaret bör utvecklas med utgångspunkt från analysen. Nu kommer alltså svaret på frågan hur ser det ut, och i sommar kommer svaret på vad man bör göra åt det i samband med det stora försvarsbeslutet nästa år. Försvaret fortsätter bantas I analysen lägger alltså försvarsberedningen enligt uppgifter till Ekot fast linjen att alla former av militärt angrepp från ett annat land mot Sverige under de närmaste tio åren är osannolikt, och därmed torde det alltså leda till alltså det svenska försvaret med bantade förband står fast eller att försvaret kommer skäras ner än mer. Läget och utvecklingen i Ryssland målas också upp i ganska positiva färger. Utvecklingen de närmaste tio åren anses vara ganska stabil. Flera borgerliga partier tycker att det är en alltför ljus bild, och anser att läget i Ryssland i dag visserligen är ganska bra, men varnar för vad som kan hända efter presidentvalet 2008 då ju Putin inte kan väljas om. Terrordåd möjliga Inget hot från andra stater de närmaste tio åren alltså, men beredningen målar upp terrorhot som ett av hoten mot Sverige. Att det resonemanget förs in i det säkerhetspolitiska analysen är en naturlig följd av 11 september, men samtidigt säger man att det i dag inte finns några akuta terrorhot mot Sverige. I beredningens rapport slås också den svenska säkerhetspolitiska doktrinen fast – alltså att Sverige är ett alliansfritt land. Även här förekommer avvikande uppfattningar från borgerliga partier som tycker att analysen är för grund med tanke på hur världen förändrats de tio senaste åren, och de anser att det bör utredas vad det innebär att Sverige står utanför NATO.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".