Fortsatt bistånd till Moçambique trots korruption

Sverige fortsätter ge bistånd till Moçambique i södra Afrika, trots problemen med korruption i landet. Annika Söder på Utrikesdepartementet försvarar detta med att man ändå försöker påtala problemen.
På torsdagen berättade Ekot om hur svenska skattebetalare med biståndspengar är med och betalar förlusterna i en stor bank- och korruptionsskandal med förgreningar på hög politisk nivå i Moçambique. ”Sverige försöker påtala problemen” Sverige beslöt i höstas att fortsätta med biståndet till Moçambique, trots att man där i praktiken inte gör något åt den omfattande korruptionen. Annika Söder, som är statssekreterare för biståndsfrågor på utrikesdepartementet i Stockholm, försvarar detta med att Sverige ändå försöker påtala problemen med den omfattande korruptionen i landet. – Det som gör att kraften bakom vår kritik inte blir så stor är att många av de andra givarländerna inte är så tydliga i sin kritik, och vi försöker att driva den här frågan, också med de andra givarna. Du försöker inte skylla på de andra givarländerna nu? – Det finns ju ingen anledning att skylla på dem. Vart och ett land står ju för sitt beslut, och det är därför vi försöker vara väldigt noggranna när vi tar våra beslut. Miljardsvinnet i bankskandalerna i Moçambique täcks av landets budgetmedel och hälften av den budgeten betalas med bistånd från utlandet, bland annat Sverige. Hur förklarar man det för svenska skattebetalare? – Det finns ju inget sådant samband, och vi följer ju upp vårt budgetstöd väldigt noga för att se till att det går till att bygga upp ett väl fungerande samhällssystem i Moçambique. Men deras budgetmedel måste ju användas för att täppa till hålen i bankerna. Skulle det svenska biståndet då ligga i en särskild låda som inte går till det? – Som sagt, vi försöker att ha noga kontroll. Håller du med dem, bland annat en svensk diplomat på ambassaden i Moçambique, som säger att vid kritiska tillfällen så har givarländerna, bland dem alltså Sverige, valt att ställa sig på de ondas, istället för på de godas sida? – Jag håller med om att givarna inte har varit tillräckligt tydliga och tycker att givarna kan vara tydligare. Moçambique är ett märkligt biståndsland i den meningen att landet har fått mer bistånd än man begärt. På hösten 2001 så bad Moçambique om ett bistånd från givarländerna på 600 miljoner dollar, men fick 720 miljoner dollar, 120 miljoner mer än man begärt – hur kan det komma sig? – Jag kommer ihåg det tillfället väldigt väl. Jag var faktiskt i Moçambique precis i närheten av det här det här mötet, även om jag inte själv deltog i det, och vi var väldigt förvånade. Det intressanta är att just i den vevan, samma vecka, så tog vi från den svenska regeringen igen upp den här kritiken. Frågan tas upp igen Annika Söder säger att nu i dagarna ska det svenska biståndet till Moçambique på nytt diskuteras på utrikesdepartementet och i regeringen, och då kommer korruptionsfrågan upp igen. Moçambique är ett av Sveriges favoritbiståndsländer och har sedan 1975 fått drygt 10 miljarder kronor i svenskt bistånd.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".