Norrlandsläkare sjukskriver längre

Den som drabbas av hjärtinfarkt eller bröstcancer får betydligt längre sjukskrivning i Norrland än i till exempel Småland. Det visar en ny undersökning som Socialstyrelsen på fredagen presenterar för Riksrevisionsverket.
Det är stora skillnader mellan olika län när det gäller hur länge människor blir sjukskrivna. Läkare i Norrlandslänen ger generellt längre sjukskrivningsperioder, visar en ny studie från Socialstyrelsen där man tittat på bröstcancer och hjärtinfarkt. Bor man i Västerbotten, Jämtland, Västernorrland eller Norrbotten kan man räkna med att få mer än tre månader längre sjukskrivningstid än i till exempel Småland efter hjärtinfarkt eller bröstcancer. Forskarna har då tagit hänsyn till patienternas ålder, andra sjukdomar och hur allvarligt sjuk man varit. Ändå kvarstår stora skillnader och varför vet man inte, enligt Måns Rosén, chef för Epidemiologiskt centrum vid Socialstyrelsen: – Det vet vi inte säkert. Det mönster vi ser är att det är betydligt kortare sjukskrivningslängd i Småland, till exempel, och betydligt längre i de norra delarna av Sverige. Det kan ha med arbetsmarknadsläget att göra, men det som det i alla fall tyder på, tycker vi, det är att det är skillnader i praxis mellan vissa delar av Sverige. Kan man säga att till exempel Norrlandsläkarna sjukskriver folk för länge? – Det är svårt att säga exakt utan en närmare analys. Det vi ser är att man ofta säger att efter en hjärtinfarkt bör man sjukskrivas en till tre månader. Men vi ser att 50 procent sjukskrivs mer än fem månader efter en hjärtattack, och det kan tyda på att det är relativt långa sjukskrivningar, som kanske inte alltid är nödvändiga. Tycker du det finns anledning för enskilda läkare och landsting att se över den sjukskrivningspraxis man har? – Ja, det tror jag skulle vara en bra idé, och framför allt så skulle jag vara intresserad av att se analyser och studier där man tittade på vilka bedömningskriterier som olika läkare har. Om det är arbetsmarknadssituationen i övrigt som påverkar deras sjukskrivning, eller om det är några andra faktorer.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".