Svensk press ökade 2002

Den totala upplagan för svensk dagspress ökade något under förra året och för första gången på tio år ökade kvällspressens totala upplaga. Det visar nya siffror från Tidningsstatistik. Men den tidigare så framgångsrika Dagens Industri följde världens börser nedåt och minskade med 8 600 exemplar under förra året.
Dagens Industris chefredaktör Gunilla Herlitz tycker inte att det är ett problem att tidningen är beroende av hur det går på börsen: – Nej, det är inte ett problem utan själva livsnerven i tidningen, säger hon. Jag ser det inte som ett problem. Nedgången var 8 600 förra året och knappt 2 000 året innan. 2000 var ett rekordår. Jag ser det inte som ett problem att tidningen är beroende av börsen, utan jag ser det som ganska naturligt. Bra upplageår Trots börsnedgång och svikande annonsintäkter var 2002 ändå ett bra upplageår för den svenska pressen. Den svenska dagspressens totala upplaga ökade och för första gången på tio år steg kvällstidningarnas sammanlagda upplaga. Bland morgontidningarna ökade både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. De flesta vecko- och månadstidningarna hade också ett bra år, mycket tack vara den sänkta momsen på tidsskrifter. Men även om ökad upplaga är ett bevis på att läsarna inte sviker tidningen så betyder det inte att tidningarnas ekonomi är säkrad, säger massmedieforskaren Stig Hadenius vid Stockholms universitet. – Det bekymmersamma är ju att huvudintäkterna inte kommer från läsarna utan från annonsörerna, och där slår ju bristande annonsörstöd väldigt hårt, säger Stig Hadenius. Landsortstidningarna stabila Dagstidningsupplagorna i landsorten var stabila förra året och i de flesta fallen handlar det om ett hundratal exemplars ökning eller minskning. Några som har tappat i upplaga är Sydostpress som äger tre stora lokaltidningar i Blekinge och Småland och har minskat upplagan med 3 600 exemplar. Sydostpress vd Benny Olsson säger att nedgången delvis beror på att man dragit in många gratis- och rabatterade exemplar och att han inte är så orolig för framtiden: – Ja, det är klart att det inte är positivt att upplagan minskar, men samtidigt ser jag att andelen betalande prenumeranter är förhållandevis stabilt, och då blir jag mindre orolig än om det hade varit en väldigt kraftig flykt enbart av sådana som har haft tidningen väldigt länge, och betalat fullpris under många år.
Max Carlgren i samarbete med SR Kronoberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".