Sjukvårdskrisen i Zimbabwe hårdnar

Den offentliga sjukvården i Zimbabwe har länge varit på nedgående. Nu har landets största sjukhus stoppat operationer i brist på läkemedel och brist på operationsutrustning. Det säger en företrädare för organisationen Läkare för mänskliga rättigheter i Zimbabwe.

Operationsläkare kan genomföra operationer, men de kan inte ta riskerna som det innebär för patienterna om något skulle gå fel, när viss utrustning och smärtstillande medel, saknas. Det säger Douglas Gwatidzo, ordförande för Läkare för mänskliga rättigheter, till nyhetsbyrån AFP.

Så patienter hänvisas till andra sjukhus, som brottas med liknande brister. Den offentliga sjukvården i Zimbabwe, som en gång i tiden var något att skryta med, är nu på stadigt nedåtgående.

Den ekonomiska krisen med en inflation på över 1 000 procent och brist på utländsk valuta, har ödesdigra konsekvenser.

Att bli plötsligt sjuk är många gånger förenat med livsfara för en vanlig zimbabwier. Ambulanserna kan sakna bensin och de offentliga sjukhusen lider av brist på mediciner och brist på personal. Många läkare och sjuksköterskor har lämnat landet på grund av låga löner och den dåliga levnadsstandarden.

Bland annat är bristen på aidsmediciner så stor att tusentals människor dör i aidsrelaterade sjukdomar varje vecka.

De som har råd, anlitar privata sjukhus, men de flesta har inte råd. Arbetslösheten är 80 procent och många går hungriga.

I kontrast till detta firade i helgen landets president, Robert Mugabe, sin 84-åriga födelsedag med ett kalas som enligt sydafrikanska medier, gick lös på motsvarande närmare två miljoner kronor.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".