Våren har anlänt till södra Sverige

På söndagen slog SMHI fast att våren har anlänt till södra Sverige.

– Ja, det stämmer. I stort sett hela Götaland upp till södra Värmland, Örebro, södra Mälardalen och söder därom, där kan man säga att våren har kommit för sju dagar sedan, den 17 februari, säger meteorolog Jonas Höglund.

För det som krävs för att våren ur meteorologisk synpunkt ska ha anlänt är att det efter 15 februari har varit över nollstrecket sju dygn i sträck.

I Östersund höll det på att bli vår, men det sprack på sjätte dygnet och det är ojämnt också i söder. Stockholm och Uppsala har vår, men inte Arlanda. I Småland finns det flera köldhål dit våren inte har nått. I Halland öster om Båstad så hoppas fortfarande Fredrik Hedin på vinterns återkomst.

– ”Du har kommit till Vallåsens skidanläggning. Den mesta av snön har försvunnit, vi hoppas att vintern kommer åter och vi kommer då att öppna igen.”

Men någon vinter mer i år kan det inte bli tal om, åtminstone inte definitionsmässigt.

– Har det en gång blivit vår så kan det inte övergå att bli vinter igen. Vintertemperaturer kan vi få men definitionsmässigt att gå tillbaka till vintern igen kommer vi inte att göra här i södra Sverige.

Markerna tinade aldrig upp, så frågan är vad svenskarna i söder egentligen har varit med om. Våren brukar ju ersätta vintern.

– Vi har ingen, så vi får kalla det obestämd tid.

Så vi har levt i en obestämd tid?

– Ja, ska man gå exakt på definitioner så har vi inte haft någon vinter och då blir det en direkt övergång från höst till vår, säger Jonas Höglund på SMHI.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se