FN: Irak kommer förstöra missiler

Irak meddelade under torsdagskvällen att landet kommer att börja förstöra de omdiskuterade al Sahmoud-robotarna. Beskedet kommer samtidigt som FN:s säkerhetsråd försöker att överbrygga den djupa oenighet som råder i Irakfrågan.
Men frustrationen ökar, det framgick tydligt när rådet igår diskuterade det nya resolutionsförslag som USA och Storbritannien presenterat. Inte minst de länder som ännu inte valt sida är irriterade på hur frågan hanteras av stormakterna. – Ansvaret kastas på oss icke-permanenta medlemmar i säkerhetsrådet, medan de permanenta är fastlåsta i sina positioner och inte ens försöker närma sig varandra, sa Chiles FN-ambassadör Juan Gabriel Valdés, i ett i diplomatsammanhang ovanligt kritiskt uttalande, som kom efter ett fyra timmar långt stängt möte. Valda för att fatta beslut Chile är ju ett av sex länder i rådet som ännu inte har bestämt sig för vilken sida de tänker stödja. De utsätts för hård press och övertalningskampanjer från flera håll, en del anser precis som den chilenske FN-ambassadören att för mycket ansvar läggs på dem. Andra menar att länderna ju faktiskt valts in i säkerhetsrådet för att delta i för världen viktiga och avgörande beslut. Ett par av dem försökte också lansera ett kanadensiskt kompromissförslag som ger Irak en tidsfrist fram till 28 mars att avrusta, men förslaget har hittills inte fått något genomslag. Irak ska förstöra robotar Sent under torsdagskvällen kom också ett besked som åtminstone av vissa av säkerhetsrådets länder nervöst har väntat på, att Irak i ett brev till vapeninspektörerna meddelat att landet går med på att förstöra sina omdiskuterade al-Sahmoud-robotar. Det är en skrotning som vapeninspektörernas chef Hans Blix krävt måste inledas senast imorgon, lördag. Senare under fredagen väntas för övrigt Blix skriftliga kvartalsrapport om vapeninspektionerna distribueras till säkerhetsrådets medlemmar. Begränsad nedrustning Enligt uppgifter som läckt ut är han bland annat kritisk till Iraks bristande samarbetsvilja, som dock förbättrats. Han anser också att Iraks nedrustning varit begränsad hittills. Rapporten, som troligen ska diskuteras i rådet i nästa vecka, väntas inte leda till några större åsiktsförändringar bland de som redan har bestämt sig, men kan kanske påverka de länder som fortfarande tvekar.
Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".