Färdtjänsten behandlar barn olika

Färdtjänsten i landets kommuner behandlar barn olika. I många kommuner har man åldersgränser så att barn under en viss ålder inte får åka färdtjänst. Nicolina Pernheim är 11 år och när hon ska på utflykt till simhallen med klassen måste hon förlita sig på att hennes seende klasskompisar tar hand om henne.
– Jag är jätteorolig, har svårt för att somna och tänker på om jag ska tappa bort de andra. Hade det varit bättre om du haft egen bil så att du kunde träffa de andra vid simhallen? – Mycket bättre. Vag lag om färdtjänst Just nu pågår en utredning om färdtjänsten. Utredare Anders Engdahl säger att orsaken till att färdtjänsten fungerar så olika över landet är att färdtjänstlagen är väldigt vag. – Kommunen tolkar lagen på olika sätt och det står inget om barn i lagen. Synnerliga skäl krävs Utredningen skas vara klar 1 november. Enligt en rapport från Vägverket är den vanligaste begränsningen att barn mellan 7 och 13 år bara kan få färdtjänst vid så kallade synnerliga skäl. I tio kommuner kan barn inte få färdtjänst överhuvudtaget. 46 kommuner har hårdare lagar än vad kommunen faktiskt kräver.
Anna Iversen

Hör mer om barnen och färdtjänsten i P1-programmet Barnen kl 11.03.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".