Svensk tekoindustri allt starkare exportbransch

Talet om den svenska teko-industrins död är överdrivet för att inte säga helt felaktigt. Klädbranschen i Sverige är en av de som exporterar mest. Exporten förra året var över 6 miljarder kronor.
Carin Rodebjer är kvinnan bakom märket Rodebjer. Hon blev utsedd till årets designer av tidningen Elle i år - och är alltså, även om det är en ganska blygsam del, en av de som bidrar till att den svenska klädexporten ökar, med sin försäljning till Japan, Hong Kong, Italien och Danmark. – För mig är export jätteviktigt. Vi ska jobba mer med det så fort vi får råd och möjlighet. Det är enda sättet för oss att överleva med de kläder jag gör. Bland de bästa Förra året exporterade Sverige kläder för nära 6,5 miljard kronor, en ökning med 9 procent från året innan och därmed en av de bästa exportbranscherna, säger Mauro Gozzo chefsekonom på Exportrådet. – Det har gått mycket bra. Ser man det i ett längre perspektiv från 1990 och framåt så har exporten vuxit med i snitt 8 procent per år. Det är betydligt mer än vad Sveriges BNP har vuxit, Nu sys ju i och för sig en del av de här kläderna utanför Sverige. Men de designas här, mönstren ritas och provkollektionerna sys i Sverige och företagen är svenska. Vana vid export Klädfirman J. Lindeberg, skickar mer än hälften av alla sina kläder från lagret i Borås till utlandet. Gustaf Öhrn är vd och han förklarar de svenska exportframgångarna så här: – På grund av en liten hemmamarknad har vi alltid tvingats jobba med export. Det finns en kompetens och en vana vid det och svenska företag är ganska vana vid att gå tidigt i processen, säger Gustaf Öhrn, vd på J.Lindeberg
Therese Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".