CDU behåller makten i Hamburg trots valframgångar för vänstern

Uppdaterad 21:55
I delstatsvalet i Hamburg i Tyskland på söndagen förlorade kristdemokraterna, CDU, sin absoluta majoritet men förblir ändå det största partiet. Nu är frågan tillsammans med vem som partiet ska regera.

CDU kommer att bilda nästa delstatsregering i Hamburg i Tyskland. Det står klart efter dagens val. Frågan är med vilket eller vilka partier kristdemokraterna ska gå samman. Så här sa regeringschefen Ole von Beust efter valsegern ikväll:

– Vi ska samtala med både dom gröna och med socialdemokraterna, sa Ole von Beust.

Hans kristdemokrater har haft egen majoritet de senaste fyra åren. På söndagen fick hans parti drygt 42 procent av rösterna och måste söka samarbete för att kunna regera vidare.

Och en möjlighet är alltså en koalition med De Gröna som har drygt nio procent. Det vore i så fall det första regeringssamarbetet i ett tyskt parlament, mellan kristdemokrater och gröna. Inget av partierna har det andra högst på sin önskelista. Men inget av dem har heller i valrörelsen sagt nej till ett sånt samarbete.

Men von Beust kan alltså också tänka sig att som i den tyska regeringen i Berlin gå samman med socialdemokraterna.

Socialdemokraterna fick 34 procent av rösterna i Hamburg. Rent matematiskt vore en socialdemokratiskt ledd regering i Hamburg också möjlig, i så fall tillsammans med De Gröna och vänsterpartiet Die Linke, som fick sex procent av rösterna i Hamburg.

Men ett samarbete med partiet som bär arvet efter de östtyska kommunisterna, har Hamburgs ledande socialdemokrat avvisat. Var hans parti egentligen står i den frågan är nu oklart, sedan partiledaren Kurt Beck sagt att han kan tänka sig en socialdemokratiskt ledd minoritetsregering med stöd av Die Linke i delstaten Hessen. Där var det val för en månad sen och än har ingen regering kunnat bildas där.

Die Linke sitter nu i fyra delstatsparlament i västra Tyskland och i alla sex i östra.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se