Jordskalv stoppar driften i tysk kolgruva

3 600 gruvarbetare i en stenkolsgruva i Saarland i Tyskland ställs utan arbete sedan delstatsregeringen tills vidare förbjudit fortsatt gruvdrift. Orsaken är ett jordskalv i lördags som utlöstes av gruvbrytningen.

– Barnen brukar leka här på kyrktrappan, säger den här kvinnan i Saarwellingen och visar på de stora stenarna som störtat ner från kyrkfasaden. Ingen människa blev skadad i jordskalvet, men många råkade i panik. Och många hus blev skadade.

Marken i området har skakat i månader nu, och det är gruvbrytningen som är orsaken. Skalvet i lördags mätte 4 på richterskalan. Det är det största hittills.

Upprörda medborgare i Saarland demonstrerade i lördags. Nu måste gruvbrytningen definitivt stoppas, sa en av demonstranterna.

Efter skalvet ställde gruvbolaget först in driften, och sen förbjöd delstatsregeringen fortsatt drift. 3 600 gruvarbetare har tills vidare inget jobb att gå till.

För att de ska kunna återgå måste först gruvbolaget utreda vad som orsakade skalvet.

Facket och socialdemokraterna har hittills velat fortsätta driften. Gruvbolagets plan är att driva gruvan åtminstone fram till 2014.

Men delstatens näringsminister, kristdemokraten Joachim Rippel, säger att det här kan vara slutet för stenkolsbrytningen i Saarland:

– Är det inte ofarligt måste gruvan stängas, säger han.

Fortfarande arbetar över 30 000 i tyska stenkolsgruvor. Brytningen subventioneras än så länge av staten. Men subventionerna ska avvecklas fram till år 2018, i första hand för att kolen som bryts skadar miljö och klimat.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se