Pakistan

"President Musharraf överväger att avgå"

I Pakistan uppger källor nära president Pervez Musharraf att han har bestämt sig för att avgå efter det svidande valnederlaget för hans stödparti för en vecka sedan.

Personer med nära kontakt med presidenten säger att han har bestämt sig för att lämna sitt ämbete, och att det nu bara är en fråga om att välja rätt tidpunkt.

Men officiellt förnekas att Musharraf har bestämt sig för att avgå efter åtta år som Pakistans ledare.

– Detta har inte diskuterats i presidentens kontor, säger hans talesman.

Tveklöst har Musharrafs position försvagats dramatiskt efter valet. Hans stödparti förlorade regeringsställningen i ett förödmjukande valnederlag. Detta i ett val som också sågs som en indirekt omröstning om Musharrafs tid vid makten.

USA stöttar fortfarande Musharraf. Det ser honom som en nyckelallierad i jakten på terrorister. Men åtminstone ett av partierna som nu håller på att bilda ny regering vill snabbt försöka få honom avsatt genom en omröstning i parlamentet.

Om Musharraf skulle försöka sitta kvar riskerar det leda till uppslitande konflikter mellan honom och den nyvalda regeringen. Favorit just nu till premiärministerposten är Makhdoom Amin Fahim, en respekterad veteranpolitiker i största partiet PPP.

Nils Horner, Lahore
nils.horner@sr.se