Nytt vinteroväder på väg i Kina

Många platser i södra och centrala Kina har haft den värsta vintern på mer än 50 år och nu varnar meteorologerna för att nya oväder är på väg.

Sedan årets början har minst 129 människor och 70 miljoner djur dött på grund av vinterväder i Kina.

Det märkliga är att i år har vintern inte kommit till ställen som brukar ha is och snö av ryska eller svenska mått.

Varken i Peking eller i de allra nordostligaste provinserna som är kända för sina stränga vintrar har det blivit riktig vinter i år. I stället har det snöat och frusit långt ner i söder, där Kinas viktigaste jordbruk och industrier ligger.

Där är knappast någonting anpassat för snö och kyla. Byggnader har rasat och 1,66 miljoner människor beräknas fortfarande bo i tillfälliga bostäder.

Medan Sydkina alltså drabbats av snö och kyla har Nordkina samtidigt drabbats av torka. Vattenbristen här är redan allvarlig och nu förutspås sandstormar.

Både snöovädren och torkan skadar Kinas jordbruk och ekonomi. De lamslagna transporterna under snö- och isstormarna har bidragit till att priset på mat har stigit ännu snabbare än tidigare och har bidragit till att Kina nu ligger på sin högsta inflationsnivå på 11 år, över sju procent.

Meteorologer menar att de omkastade väderförhållandena i Kina har att göra med väderfenomenet La Niña, som ger kallare temperaturer i Stilla havet utanför Sydamerikas kust. Kinesiska myndigheter nämner också allt oftare växthuseffekten som en orsak till klimatproblem i Kina.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".