Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska freds dömer ut mänskliga sköldar

De mänskliga sköldar som befinner sig i Irak får uppehåll och hjälp med transporter från den irakiska sidan. Men att delta som mänsklig sköld om den irakiska regimen betalar är helt fel, tycker Svenska Freds- och skiljdomsföreningens ordförande Maria Ermano. Hon ser en risk att de ditresta fredsaktivisterna blir brickor i regimens propagandaspel.
– Det blir ju så att man går Saddam Husseins ärenden, om man är där på Saddam Husseins bekostnad, säger Maria Ermano. Jag såg en uppgift om att någon mänsklig sköld skulle sitta med på en presskonferens som Saddam Husseins regim hade arrangerat – då går man ju i Saddam Husseins ledband! Får hjälp av regimen En av de svenskar som finns på plats i Irak som mänsklig sköld, Tommy Löverdahl, berättade i P1 morgon på fredagen att de från den iraksika sidan får hjälp med transporter för att ta sig till platser, som elverk, som de ska skydda, och att de också får hjälp med hotell. – Vi har ju en organisation som hjälper oss med att bussar, så den servicen finns. Men det är ju helt som vi själva väljer, som human shields, var vi vill vara någonstans. Det finns ingen påverkan utifrån, de tillfredsställer våra behov. Men vilka är det som bidrar med den servicen och kör ut er i bussar? – Ja, om de är statliga, det har jag inte ens frågat dem, men vi får den service vi vill ha. Vem är det som betalar hotellet som ni bor på? – Delvis betalar vi saker själva, men i stort sett så bjuder de på mycket utav servicen här också. Tommy Löverdahl säger att det är upp till Saddam Hussein om han använder dem som propaganda – det är inte de mänskliga sköldarnas mening. Men det håller inte Maria Ermano på Svenska freds med om. Sköldarnas agernade kallar hon skrämmande och naivt – de kan bli brickor i ett politiskt spel: – Det finns ju risk för att Saddam Hussein med hjälp av de här mänskliga sköldarna kan dirigera sin egen civilbefolkning för att ett eventuellt militärt anfall ska ge stor effekt, alltså att många civila kommer att dödas, för att i ett propagandakrig som har pågått nu i snart tio år mellan USA och Irak, kunna kamma hem poäng inom världssamfundet. Tror fredsaktivister gör bäst nytta hemma Maria Ermano är inte emot metoden mänskliga sköldar i sig, även om hon tror att man just nu gör större nytta för att hitta en fredlig lösning på Irak-konflikten på hemmaplan. – I dag så står vi ju i en situation där USA och Storbritannien driver på och säger att man vill lösa de problem som finns i Irak med eventuella kemiska vapen och kränkningar mot mänskliga rättigheter med att bomba, och det är vi i Svenska freds helt emot. Men att arbeta med de fredliga lösningar som fortfarande kanske finns, det gör man nog bäst på hemmaplan. Att åka ner till Irak och leva och agera där på regimens bekostnad, då stöttar man en fruktansvärd diktator. Det tycker jag är helt fel metod.
Camilla Kvartoft, P1 Morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".