Littorin välkomnar mp:s a-kasseförslag

Miljöpartiets styrelse vill göra om trygghetssystemen kraftigt. Bland annat skulle a-kassan bli obligatorisk, en tankegång som liknar regeringens hårt kritiserade förslag. Något som glädjer den moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin.

– Ja, jag välkomnar att miljöpartiet nu vill ha en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring som är inkomstrelaterad. Jag tycker det är en bra idé, säger Sven Otto Littorin.

– Är det så att det finns en bredare parlamentarisk enighet om behovet av en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Då är jag beredd att diskutera formerna för den.
– Och jag kan till och med gå så långt som att jag funderar på om jag ska bjuda in  riksdagspartierna till sonderande samtal i den frågan.  

Inför miljöpartiets kongress föreslår partistyrelsen att a-kassa, sjukförsäkring och socialbidrag slås ihop till en enda försäkring. Att vara med i a-kassan skulle alltså bli obligatoriskt.

– Väldigt många människor har lämnat a-kassan och riskerar att hamna utan ersättning när man blir arbetslös. Det tycker inte vi är bra, säger Maria Wetterstrand, språkrör i miljöpartiet. 

Tanken om obligatorisk a-kassa påminner om det förslag som regeringen fått så mycket kritik för både av facken och miljöpartiets samarbetspartners, socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Men olikheterna är också många, till skillnad från regeringen vill miljöpartiet att staten tar över a-kassan. Avgiften skulle betalas över skattsedeln. Den högsta ersättningen som arbetslösa kan få, skulle höjas. Men för de sjuka skulle den högsta ersättningen sänkas.

Förslaget har sågats av socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesman Sven-Erik Österberg i dag, och Sven Otto Littorin missar förstås inte att peka på sprickan i det rödgröna laget.

– Vi har ännu så länge inte hört Mona Sahlin kommentera förslaget, och det efterlyser jag så att vi får klarhet i, antingen om det finns en enighet eller om det finns betydande åsiktsskillnader i vänsterpartierna, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, moderaterna.

Ekot har ännu  inte lyckats nå socialdemokraterna ordförande Mona Sahlin.

Fredrik Furtenbach
 fredrik.furtenbach@sr.se