Strider mellan PKK och Turkiet oroar

Striderna mellan den turkiska armén och PKK-gerillan har intensifierats i gränstrakterna i norra Irak. Sedan den turkiska offensiven inleddes är vissa kurder i exempelvis Istanbul rädda för att bli trakasserade. Samtidigt finns ett visst stöd bland en del av kurderna för den turkiska arméns offensiv mot PKK.

Striderna beskrivs här i Turkiet närmast som en katt- och råttalek i de bergiga gränstrakterna. Sedan söndags kväll uppges striderna ha intensifierats, framför allt kring bergsmassivet i Hakurk, ungefär två mil in på den irakiska sidan om gränsen där flera rökpelare ska ha synts efter sammandrabbningarna.

Uppgifterna om antalet döda och sårade i striderna skiljer sig åt dramatiskt, beroende på vilken sida som uppgifterna kommer från. PKK talar om en handfull döda PKK-anhängare och minst 81 turkiska soldater. Enligt den turkiska generalstaben ska 112 PKK-rebeller ha dödats men bara 15 egna soldater.

Striderna har nu gjort att kurder som bor på andra platser än just i de kurddominerade områdena i östra Turkiet blivit rädda för trakasserier.

När jag åker till stadsdelen Esanlarch här i Istanbul, där det bor många kurder, är det flera som vittnar om den här rädslan men ingen av de jag möter vill prata om det på band. De kurder som låter sig intervjuas är i stället kurder som uttalar sitt stöd för arméns offensiv mot PKK.

– Jag stödjer det här. Det är nödvändigt och det är nu som vi börjar se resultaten, och vi är redo att betala med vårt blod för detta, säger 24-årige Ahmad Iseek och menar vi turkar, när han talar om att vi är redo att betala med vårt blod.

En annan man som jag träffar har precis samma uppfattning som Ahmad Iseek.

– Det här skulle gjorts tidigare. Det är nödvändigt, säger en man som säger att han i dag kallar sig för Engin, innan han går iväg och viftar bort mig när jag vill ställa ytterligare frågor.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se