Livvakter avlossade skott mot skadad ren

När vice statsminister Maud Olofsson på måndagsmorgonen åkte bil utanför Umeå, passerade hon en trafikolycka där fem renar blivit påkörda. Hennes livvakt försökte då skjuta ihjäl en av de trafikskadade renarna men lyckades inte, skriver Västerbottens-Kuriren på nätet.

Bertil Wallin är polisreporter på tidningen och den som tog emot tipset.

– Det var Maud Olofssons livvakter som hade klivit ut och ville vara behjälpliga för att avliva några renar som fortfarande levde. Då tog ena livvakten fram sin tjänstepistol och avlossade två skott, men det första missade och det andra skadesköt han med. Sedan så klev de bara tillbaka i bilen och åkte därifrån.

Och lämnade den skadeskjutna renen?

– Ja, så har vi fått det berättat, säger Bertil Wallin.

Efter att Maud Olofsson med följe lämnat platsen ska en annan bilist ha fått stanna och med hjälp av en yxa ska han ha haft ihjäl de två trafikskadade renarna.

Maria Martinsson, pressekreterare på Säkerhetspolisen, Säpo, bekräftar för Ekot att en av Maud Olofssons livvakter har avfyrat två skott för att döda en trafikskadad ren. Enligt henne ska dessa två skott ha räckt för syftet. Ingen annan bilist ska alltså, enligt Säpo, ha behövt rycka in med en yxa för att avsluta renarnas lidande.

Men Bertil Wallin på Västerbottens-Kuriren litar på sitt vittne.

– Jag vet ju inte hur de har uppfattat den här situationen. Men jag har pratat med mannen som körde på de här renarna. Han var kvar på platsen så han borde väl vara den som vet hur det låg till. Jag förutsätter att han inte har diktat ihop den här historien, säger Bertil Wallin.

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se