Ordkriget om krig mot Irak trappas upp

Den diplomatiska striden mellan de som förespråkar och de som motsätter sig ett krig mot Irak hårdnar ytterligare. Den ryske utrikesministern Igor Ivanov hotar nu med att Ryssland kan komma att använda sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd.
– Ryssland har vetorätt, och om det behövs för att bevara den internationella stabiliteten så kommer vi att lägga in ett veto, sade Ivanov vid sitt besök i Kina på fredagen. Det är första gången som Ryssland talar om att eventuellt lägga in sitt veto när det gäller ett eventuellt krig i Irak. Tonen har hårdnat betydligt från rysk sida. Ryssland liksom Frankrike, Tyskland och Kina vill helst se att FN:s vapeninspektörer fortsätter sitt arbete i Irak i ytterligare några månader för att på det sättet förmå Irakierna att avväpna sig. Ett stort dilemma för Ryssland Men även om Ryssland på fredagen skärpte tonen är sådana här uttalanden fortfarande förhandlingsutspel, för i sanningens namn är Irakfrågan ett stort dilemma för Ryssland. Det är inte bara irakiska framtida oljekontrakt och säkerheten i regionen som står på spel. Ryssland riskerar också att bli helt och hållet marginaliserat på det internationella planet, för Ryssland har väldigt lite att sätta emot om USA verkligen vill driva igenom ett krig. Visserligen står inte Ryssland ensamt den här gången men landet är beroende av goda kontakter med den enda kvarvarande supermakten USA. Ett veto skulle riskera FN:s roll Dessutom skulle ett ryskt eller för den delen franskt eller kinesiskt veto i FN:s säkerhetsråd riskera att marginalisera och i värsta fall tillintetgöra FN:s framtida roll om nu USA trots ett veto ändå går ut i krig och alltså väljer att köra över säkerhetsrådets permanenta medlemmar. FN är ett av de få internationella organ där Ryssland idag har en formellt viktig funktion. Ett utarmat FN innebär att Ryssland förlorar en viktig utrikespolitisk arena där man kan göra sin röst hörd.
Vladislav Savic, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".