Bure gjorde miljardförlust

Investmentbolaget Bure som en gång startades med pengar från löntagarfonderna gjorde en miljardförlust förra året. Oklarheter kring bokslutet gjorde att handeln med Bureaktier stoppades i förra veckan. På fredagen kom beskedet om förlusten, och att Bure måste begära mer pengar av ägarna.
– Jag är alldeles övertygad om att ägarna förstår det, och det är väl en fråga för ägarna naturligtvis. Saker och ting tar ibland litet längre tid än vad man räknar med, och jag är alldeles övertygad om att vi kommer i konstruktiv anda kunna hitta lösningar, tillsammans med alla parter, säger avgående vd:n Peter Sandberg. 1,4 miljarder i förlust Bure gjorde en förlust på 1,4 miljarder kronor förra året. Aktien föll nästan 50 procent när börsstoppet hävdes på fredagsförmiddagen. Huvudägarna är Sjätte AP-fonden och Stenakoncernen, båda med säte i Göteborg. De får nu sätta in pengar för att rädda bolaget från konkurs. – Självklart hade vi för positiv syn på såväl konjunktur som finansmarknad, börs inför 2002 när vi gjorde en del investeringar hösten 2001, säger Peter Sandberg. Vad kom sig den alltför positiva synen av? – Jag tror att det rådde en enighet på finansmarknaden då, för ett och ett halvt år sedan, att de mycket, mycket omfattande stimulansåtgärder USA och europeiska länder skulle smitta positivt, både på konjunktur och på olika branscher. Tvärtom har ju börsen varit mycket, mycket svag under hösten och jag tror att väldigt få personer förutsåg den utvecklingen. Bure bildades en gång för att ta hand om löntagarfondspengar som redan hade betalats in av företag, innan löntagarfonderna las ner efter många års politisk strid. Statliga stiftelser och investmentbolag fick ta hand om de många miljarderna, som bland annat skulle tillbaka till näringsliv och forskning. Riskfylld kombination För Bures del har vägen fram till fredagens bokslut på minus 1,4 miljarder kronor kantats av kriser och strider. Från början hade Bure löntagarfondspengar i kassan alltså, idag är profilen riskkapitalbolag med investeringar i IT och medier, en högst riskfylld kombination sedan börsbubblan sprack: – Var pengarna kommer ifrån, det är ju väldigt svårt så här tio år efter etableringen av bolaget säga vilka kronor som är vilka kronor. Oavsett ursprunget i bolaget så har ju bolaget i varje given stund ett ansvar mot alla de intressenter som finns. Aktieägarna är den centrala intressenten, ägaren utav bolaget, och man har alltid ett ansvar att göra rätt typ utav åtgärder, rätt typ utav satsning och avvägningar, säger Peter Sandberg.
Kristina Hedberg och Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".