Spanien

Valduell i tv för första gången på 15 år

På måndagskvällen möttes i de två huvudkandidaterna inför parlamentsvalet i Spanien 9 mars i en tv-duell. Inte på 15 år har spanjorerna kunnat utvärdera sina huvudkandidaters förslag i en tv-duell, men frågan är om folket fick några nya besked.

Premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero mötte i tv-debatten sin konservativa utmanare Mariano Rajoy.

De två premiärministerkandidaterna uppehöll sig mycket kring det som varit, och mycket lite åt att lansera sina förslag och politik.

Mariano Rajoy satsade hårt inledningsvis på att påvisa att motståndaren i tv-studion är ansvarig för att Spaniens blomstrande ekonomi håller på att vissna. Högerpolitikern redogjorde för matprishöjningar.

Invandringen, social politiken och framförallt kampen mot terrorismen var andra debattämnen. De två föll i munnen på varandra, kallade varandra för lögnare och käbblade om vem som hittills gjort och sagt vad i kampen mot den baskiska terroristgruppen ETA.

De miljontals tittarna runt om i Spanien serverades inga visioner.

Högerpartiet Partido Popular har sedan 1993 vägrat att ställa upp i tv-dueller, och de två debattörerna verkade lite ovana vid formatet. De viftade med diagram, som ingen kunde se och blickarna flackade.

Rajoy verkade något lugnare än socialistledaren Zapatero, som kanske hade mer att förlora. Socialistpartiet leder i opinionsmätningarna, men endast med några få procentenheter, så nu gäller det att nå de omkring 15 procent av väljarna som inte bestämt sig än för hur de tänker rösta.

Den 3 mars, blir det andra tv-duell, bara sex dagar före parlamentsvalet i Spanien.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se