Alla arbetsgivare föreslås betala sjukfrånvaron

Regeringen föreslår att alla arbetsgivare ska vara med och betala för sjukfrånvaron redan från den 1 juli. Förslaget är samma som de fackliga organisationerna redan lanserat. Brådskan beror på att dom skyhöga kostnaderna för sjukfrånvaron snabbt måste ner.
Redan för en vecka sedan stod det klart att regeringen inte hade något stöd för förslaget att de offentliga arbetsgivarna inom kommuner och landsting skulle gå före och betala en del av sjukpenningen. Gick på fackens linje När förslaget förkastades trodde många att regeringen skulle vänta. Men istället väljer regeringen att gå på LO:s och de fackliga organisationernas förslag som innebär att alla arbetsgivare ska betala 25 procent av sjuklönen från den första juli. – Vi arbetar med ett förslag till riksdagen om ekonomiska drivkrafter som omfattar hela arbetsmarknaden, säger arbetslivsminister Hans Karlsson. Inriktningen är att förslaget ska kunna träda i kraft 1 juli. Dyrt för liten effekt Förslaget har arbetsgivarna, både inom landsting, kommuner och det privata näringslivet redan dömt ut, trots att de skulle kompenseras med sänkta arbetsgivaravgifter. De anser att det ändå skulle kosta för mycket utan att ha tillräcklig effekt . Även samarbetspartierna v och mp är skeptiska, miljöpartiet tror inte på idén att arbetsgivare som drar upp planer för rehabilitering ska slippa vara med och betala. Och vänsterpartiets Lars Bäckström är orolig för att förslaget får en utslagningseffekt. ”Slår mot småföretag” – De två stora problemen är risken att man stänger ute människor från arbetsplatsen och risken att man slår hårt mot mindre företag, säger han. Om det blir en ändring från 1 juli eller ej står klart när förhandlingarna om vårbudgeten med samarbetspartierna är klara.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".