Något ljusare för svensk industri

Trots krigsrisker och osäkerheten i världsekonomin finns det ljuspunkter när det gäller läget för den svenska industrin. Det visar Konjunkturinstitutets månadsbarometer. I första hand är det tillverkningsindustrin som redovisar en stigande orderingång och en ökad produktion den senaste tiden.
Längre fram i tiden tror flera företag - främst inom bilindustrin med en mängd underlevertörer - på ett bättre läge. Det gäller också för bolag som tillverkar teleprodukter. Inom handeln har försäljingen fortsatt att gå bra även om det nu ser ut som om tillväxten lugnat ner sig. Sammantaget konstaterar Konjunkturinstitutet att industrin är, som det heter : påfallande optimistisk. Främst när det gäller själva produktionen. När det gäller frågan om fler jobb är bilden inte lika ljus. Och alla branscher går inte bättre. För byggindustrin minskar både antalet jobb och själva byggandet, dessutom är orderläget svagt. Hälften av byggföretagen anser att de har för lite att göra och räknar inte heller med någon återhämtning de närmsta månaderna. Låga förväntningar finns, enligt KI:s barometer, också hos hushållen och konsumenterna som fortsätter att hålla tillbaka sina köp av kapitalvaror. Något fler hushåll än tidigare tror också att arbetslösheten kommer att öka något samtidigt som inflationsförväntningar är närmast oförändrade och hamnar på 2,5 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".