Lobbyister flockas i Bryssel

I Bryssel fortsätter på fredagen EU:s konvent som diskuterar framtiden för unionen. Det betyder att också många lobbyister är på plats med olika intressen. Ända från Nepal och Indien kommer de som vill påverka EU.
Bryssel vimlar, som bekant, av lobbyister, de som vill påverka. Ofta anlitar de flotta firmor med kontor på de dyraste adresserna. Men på andra sidan av skalan finns bland andra Arjun Karki från Nepal. Han har kommit från Nepal till Bryssel för att försöka påverka unionens makthavare att visa större förståelse för världens fattigaste länder. – EU måste få upp ögonen för de allra fattigaste i Asien och Sydamerika, säger Arjun Karki och tar några droppar av sitt hett rykande te. Men det måste också vara rätt sorts bistånd, hittills har vi sett alldeles för mycket hjälp som inte lett till utveckling och framåtskridande, säger han, bistånd som inte varit på våra villkor. Hans kollega Babu Matthew från Indien vill påverka EU ur ett ideologiskt perspektiv, säger han. – Det var Europa som gjorde våra länder till kolonier. Nu är det dags för Europa att visa att man lärt sig sin läxa och inte ägnar sig åt nykolonialism, utan i stället ger oss hjälp på våra villkor, säger den ovanligt oflashige lobbyisten Babu Matthew.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".