Kemikaliehantering kritiseras.

Ny miljödom kan bli dyr för Volvo

En dom som slagits fast i Miljööverdomstolen riskerar att bli dyr för Volvo Personvagnar. Företaget fick bara delvis rätt när det gäller framtida hantering av kemikalier. Företaget är kritiskt till domen som de anser strida mot EU-regler.

Volvo Personvagnar använder tusentals kemikalier i sin produktion och enligt domen måste företaget från och med första januari kunna visa att kemikalierna inte är farliga för miljön eller människors hälsa.

– Det som är de stora problemen för oss är att det är en så stor mängd kemikalier i små volymer, där vi har en stor mängd data att hantera och att vi måste säkerställa att vi för varje kemikalie, oavsett mängd och användningsområde, har all denna information tillgänglig. Det är ett stort arbete och mer än vad som krävs i andra EU-länder, enligt Reach, säger Mihkel Laks, miljöchef på Volvo Personvagnar.

Reach är namnet på Europaparlamentets drygt årsgamla förordning om kemikalier. Volvo Personvagnar har menat att Miljödomstolens dom från 2006 nu står i strid med de EU-regler som kom till strax därefter.

Delvis får nu Volvo Personvagnar rätt, men enligt Mihkel Laks innebär alltså dagens dom att kraven på Volvo blir hårdare än för företagets konkurrenter i andra EU-länder.

Nu ska Volvo Personvagnar noga analysera domen. Miljöchefen säger att det är ganska sannolikt att företaget kommer att överklaga domen till Högsta domstolen, som också ska ta ställning till ett snarlikt ärende som gäller kemiföretaget Akzo Nobel.

Om Miljööverdomstolens dom står fast blir det både dyrt och bråttom för Volvo Personvagnar. Då har företaget knappt ett år på sig att utreda och dokumentera miljörisker med många hundra, kanske tusentals kemikalier.

– Det blir säkert fråga om att man får köpa in kompetens under en övergångstid för att säkerställa att vi har den kunskap som domen ställer krav på.

När det gäller omställningen av transporter till och från fabriken går miljööverdomstolen Volvo Personvagnar till mötes och ger företaget en tidsfrist till den 1 januari 2010. Då ska 90 procent av transporterna uppfylla avgaskraven i Miljöklass 2005

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".